Hoe zet je een goede kop koffie met koffiebonen of filterkoffie?
23 december 2020 

Hoe zet je een goede kop koffie met koffiebonen of filterkoffie?

Het zetten van een goede kop koffie met koffiebonen of filterkoffie blijft een ware kunstvorm. Eentje die helaas behoorlijk op zijn retour lijkt, nu een toenemend aantal mensen het zetten van hun koffie overlaat aan een apparaat dat werkt met cups of pads – of aan de barista in hun favoriete koffiezaak of café.

Zonde. Niets kan immers zo rustgevend zijn als een zelf gezette kop koffie. Eentje waarbij je zelf eerst rustig de juiste hoeveelheid bonen meet en deze zelf maalt, of waarbij je de juiste hoeveelheid schepjes uit het pak filterkoffie schept. Eentje waarbij je nog een papieren filter nodig hebt – en waarbij je rustig toe kunt kijken hoe de koffie uit het apparaat drupt als de hete water door dit filter heengeleid wordt.

Klinkt dit als iets wat je toch wilt proberen? Volg dan deze handleiding.

Zorg voor een goede maling

Wat belangrijk is voor de kwaliteit van je kop koffie is de maling van de bonen die je gebruikt. De zogenaamde maalgraad geeft weer hoe fijn of juist hoe grof je koffiebonen gemalen zijn. Niet alleen is dit belangrijk voor de smaak, ook zegt het iets over de doorlooptijd van je koffie.

Koffiebonen malen met handmolen

Zo zal een fijnere maling het contactoppervlak tussen water en koffie vergroten, waardoor de doorlooptijd van de koffie langer is. Bij grovere koffie zal het water er sneller langslopen dan door de fijnere koffie, die meer weerstand biedt. Hoe langer de doorlooptijd van de koffie, hoe meer tijd er is om zuren, cafeïne en oliën uit de gemalen koffiebonen te laten komen. Meer smaakcomponenten, dus.

Gemalen koffie

Een te grove maling kan ertoe leiden dat je koffie te snel doorloopt, waardoor er te weinig smaakcomponenten meekomen. De koffie zal dan wat zuur zijn. Als de maling echter te fijn is, kan de doorlooptijd te lang worden. Dan wordt de koffie juist bitter, doordat er teveel stoffen zijn opgenomen. Het ‘geheime recept’ zit in het vinden van de magische balans tussen zuur en bitter – en dit is vaak een kwestie van experimenteren: het zal voor iedere soort koffie en iedere zetmethode anders zijn.

Goede slow koffie zetten

Een slow koffie is een langzamere zetmethode met een hogere doorlooptijd, waarbij veel smaakcomponenten van het mengsel overgaan in de uiteindelijke koffie. Dit geeft een heerlijke, volle smaak aan je koffie. Om een goede slow koffie te kunnen zetten, heb je een speciaal koffieapparaat nodig. Een bekende zetmethode is de French Press, of cafetière. Deze is erg compact en simpel in het gebruik.

French press

Kies een koffie met een medium of grove maling, of maal zelf je bonen. Schep circa 7 gram koffie per kopje in de cafetière. Giet hier vervolgens gekookt heet – niet kokend! – water overheen. Zorg ervoor dat de ergste hitte van het water af is, om te voorkomen dat je bonen verbranden. Als de koffie dik en opgezwollen is, kun je nogmaals goed roeren en het deksel sluiten. Wacht nu 4 minuten terwijl de koffie ‘trekt’.

Daarna kun je het deksel langzaam omlaag duwen, waarmee je alle losse koffiedeeltjes naar de bodem duwt en vastzet. De vloeistof boven het deksel is de beloning voor je geduld – een heerlijk kopje koffie!

Lekkere koffie zetten met een snelfilterapparaat

Heb je niet dit geduld voor het zetten van een slow koffie? Dan kies je het beste voor een snelfilterapparaat, wat tot voor kort verreweg de meest gebruikte manier om koffie te zetten was.

Men neme een ouderwetse koffiefilterhouder en een bruine papieren koffiefilter. Hier schep je voorgemalen of zelfgemalen koffiebonen in. Gebruik daarbij de algemene richtlijn van 12 gram gemalen koffie per 200 ml water. Simpeler gezegd komt dit overeen met 1 afgestreken schepje per kop koffie. Vervolgens vul je het waterreservoir en zet je het apparaat aan. Het verwarmde water sijpelt door het papieren filter en komt terecht in een kan. Daar is je koffie!

Afhankelijk van de gekozen koffiemaling, zal de smaak behoorlijk kunnen variëren. Gebruik daarom verschillende soorten om te ontdekken welke koffie jou het meest aanspreekt.

Espresso zetten met Golden Brasil koffie

Voor het zetten van een heerlijke espresso kun je kiezen voor de Golden Brasil koffiebonen. Deze heeft al meerdere awards gewonnen door de heerlijk volle, intense smaak – die zo uit een Italiaans koffiehuis lijkt te komen. De bonen zijn 80% Arabica en 20% Carnivora, met pittige, cacao-achtige, fruitige én bloemige ondertonen, perfect in balans. Fijngemalen maakt dit het de perfecte basis voor een verse espresso. Klik hier voor meer informatie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen