Het mooie beroep van de Barista
09 november 2020 

Het mooie beroep van de Barista

Barista’s. Een heerlijk fancy woord voor iemand die je bakje koffie voor je klaarmaakt als je een drukke koffiezaak binnenloopt. Het woord ‘barista’ heeft al een lekkere klank, en niet zonder reden. Het is de Italiaanse benaming voor een mannelijke of vrouwelijke ‘barman’ die achter een bar staat en warme dranken serveert (zoals een espresso), maar ook koude dranken en snacks.

Leuke taalles: alhoewel je in het Nederlands ‘barista’s’ als meervoud zou gebruiken, net zoals in het Engels (‘baristas’), is de officiële Italiaanse term hiervoor ‘baristi’ als het mannelijke barista’s zijn, of ‘bariste’ als het vrouwelijke barista’s zijn.

Iedereen kan barista worden: het is geen beschermde titel. Mocht je morgen je eigen koffiezaak willen openen in je woonkamer en daarvoor zelf achter je kookeiland gaan staan om verse kopjes koffie te zetten: je mag gerust een naambordje met ‘barista’ op je borst spelden. Wel is het een term die in de meeste gevallen dezelfde betekenis heeft. In koffiehuizen wordt het gebruikt om de bereider van koffie aan te duiden. Of de bediener van het espresso-automaat. 😉

Verschillende zetmethodes

Er is iets voor te zeggen dat de bediener van zo’n espressoautomaat genoeg kwaliteiten en kennis in huis dient te hebben om het een beschermd beroep te maken. Een commercieel espressoapparaat vereist dat een barista de koffieshot voorbereidt en uit het apparaat haalt door de hendel omlaag te bewegen. Dit kan in meer of mindere mate automatisch verlopen, al blijft er altijd een persoon nodig – al is het maar om op de aan-knop de drukken.

Espresso is en blijft nu eenmaal een lastig drankje om goed te maken. Zeker in landen als Italië is er menig barista zijn baan verloren en publiekelijk beschimpt na een mislukt resultaat. Alhoewel wij hier in Nederland doorgaans wat milder zijn, blijft het maken van een espresso een taak die je niet aan iedereen wilt overlaten.

De moeilijkheid van het barista beroep zit niet alleen in de gevreesde espresso. Ook andere drankjes, vooral die met toevoeging van melk of siropen, vereisen aardig wat handigheid en gevoel. Cappuccino’s en latte’s zijn, mits goed uitgevoerd, zijn een gelaagd meesterwerk; al dan niet met de spreekwoordelijke kers op de top in de vorm van zelfgemaakte ‘latte art’, waarbij opgeschuimde melk gebruikt wordt om mooie figuren op de drank te maken.

Latte art door barista

Iedereen die wel eens in een Starbucks of soortgelijke koffieketen geweest is, weet dat het beroep van een barista meer vereist dan een vaste hand en wat inschattingsvermogen. Zo komen er ook behoorlijk wat klantenservice-taken bij. Van het correct opschrijven van je naam tot aan het voldoen aan speciale eisen (een non-fat double-shot espresso met extra karamel en slagroom, graag): een klantgerichte en flexibele houding zal in dit beroep zeker goed van pas komen.

Een barista is meer dan de persoon die je koffie inschenkt. Het is iemand met een diepgaande kennis van de gebruikte koffiebonen en koffiezettechnieken, terwijl hij of zij de handigheid heeft om snel en efficiënt de mooiste drankjes op tafel te zetten. Er zijn inmiddels zelfs wedstrijden voor barista’s, tot aan de officiële World Barista Championships, waarbij ieder jaar weer de wereld’s beste barista gekozen wordt.

Koffiebonen malen voor espresso

Ook zijn er afgeleide trends. Denk aan de onlangs populair geworden hype van bikini barista’s in, waar kan het ook anders, Amerika. Deze dame maakt cafeïne-houdende drankjes klaar, gekleed in niets meer dan een bikini, ondergoed, of korte broekjes en shirts.

Het laat in ieder geval zien hoe veelzijdig dit beroep is. En het beste nog? Iedereen kan het worden. Benieuwd? Er zijn online verschillende cursussen te vinden, al kun je ook zelf in je eigen keuken beginnen. Experimenteer met verschillende koffiebonen, lees alles wat je kunt over koffie, en schaf wat materialen aan – zoals een koffiemaler of simpel espresso-apparaat. En je bent klaar om te starten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen