Een betaalbare Nespresso vervanger van hoge kwaliteit
22 december 2020 

Een betaalbare Nespresso vervanger van hoge kwaliteit

De Nespresso is voor veel koffieliefhebbers het ideaal. En niet alleen door de verleidelijke reclames (met George ‘What Else’ Clooney) en de exclusiviteit van de Nespresso-club, waarbij je lid wordt van de ‘koffieclub’ en zo exclusieve voordeeltjes ontvangt. Velen zweren ook bij de smaak van de koffie, die bereid wordt door heet water door geperforeerde capsules gevuld met gemalen koffie te leiden.

De variaties in cups is eindeloos, met exotisch klinkende namen als ‘Amaretti Flavour’, ‘Ispirazione Firenze Arpeggio’ en ‘Vanilla Éclair’ – elk met hun eigen smaakpalet en intensiteit. En ondanks deze aantrekkingskracht, blijven er ook nadelen kleven die veel potentiële klanten aan het twijfelen zetten.

Een eerste, voor de hand liggend, nadeel is dat de Nespresso capsules behoorlijk aan de prijs zijn. Voor een enkele capsule betaal je al snel 40 tot 50 cent – wat behoorlijk aantikt als je kijkt naar de hoeveelheid die je tegelijkertijd af moet nemen. Ook worden door de cups bepaalde aroma’s uit de koffie gehaald, terwijl het laagje room wat op je koffie komt al bij de tweede slok verdwenen lijkt.

Koffie zetten met cups

Verder is de beperkte verkrijgbaarheid van de cups weliswaar onderdeel van de exclusiviteit, maar helpt het je niet snel uit de brand als je plotseling door je voorraad heen bent – je kunt de ‘echte’ cups slechts bestellen via het internet of in geselecteerde winkels. Niet zo simpel als even naar de lokale supermarkt lopen en daar je favoriete smaak meenemen.

Gelukkig is er sinds 2013, toen het octrooi op de Nespresso capsule verliep, meer ruimte op de markt voor koffie-capsules. Nu ook andere partijen Nespresso-compatible capsules kunnen maken, is de variatie een stuk groter geworden – en het geheel een stuk betaalbaarder.

Nagenoeg iedere koffieproducent heeft zich er na het vervallen van dit octrooi dan ook toe laten verleiden om hun eigen cups uit te brengen die geschikt zijn voor Nespresso-apparaten. Inmiddels zijn de schappen in menig supermarkt dan ook goed gevuld met degelijke Nespresso cups vervangers.

Starbucks

Koffieketen Starbucks zich in de strijd gemengd met haar eigen capsules gebaseerd op de koffie(bonen) die zij zelf serveert. Zo biedt ze de House Blend, met een vrij intensieve smaak, en de Pike Place, die een fractie milder is, met ondertonen van cacao en noten. Ook kun je van dit merk nog de Colombia kopen, die wat bloemiger is, of de Caffè Verona, die erg donker en intens van smaak is.

Café Royal

Nog zo’n merk dat zich begint te profileren is Café Royal, die verschillende smaken – waaronder Caramel, Lungo en Almond – biedt. Deze zijn relatief gezien het betaalbaarst, op circa 30 cent per cupje.

Douwe Egberts

Zelfs de oer-Hollandse Douwe Egberts heeft zich verdiept in de koffiecups-markt, waarbij ze haar kenmerkende koffiesmaak verwerkt heeft in een achttal smaken: waaronder Café Lungo, Café Espresso, Lungo Decaf, en Espresso Ristretto.

L’OR

L’OR probeert inmiddels ook een naam voor zichzelf te maken door haar cups die geschikt zijn voor gebruik met Nespresso machines. Vooral haar Espresso-vormen zijn hierbij populair, zoals de Espresso Original Guatemala, Espresso Lungo en Espresso Ristretto.

Segafredo

Een andere bekende naam in koffieland is Segafredo, die aansprekend klinkende namen als Sempre, Presto, Vivace, Cadenza en Sonata gebruikt om haar deeltje van deze markt te grijpen. Of wat te denken van Perla, die inmiddels zelfs 3 verschillende productlijnen van capsules aanbiedt – Biologisch, Huisblends, en Superiore.

Illy

Illy kan ook niet overgeslagen worden, al lijkt haar inbreng tot nu toe beperkt tot een enkele serie van cups – niet gek, gezien haar focus op haar eigen apparaat. Tenslotte moet ook Nescafé Farmers nog genoemd worden, die weliswaar weer wat prijziger is dan de meeste concurrenten, maar vaak geroemd wordt om haar diepe smaak.

Een merk waar je wellicht nog niet mee bekend bent, maar die zeker ook het proberen waard is, is het Italiaanse Arditi. Haar Espresso d’ Italia lijn verwerkt originele Italiaanse espresso-smaken in een nespresso(r) compatible capsule. Een toenemend aantal restaurants en cafés in Nederland is al over op dit merk, die vooralsnog beschikbaar is in drie varianten: Kenya, Roma, en Venezia.

Arditi Espresso - Italiaanse koffie

Kenya heeft een heerlijke medium body met rijpe citrustonen. Ook spot je al snel een amandelsmaak en wat honingzoets in dit drankje. Roma is juist een stuk sterker en geeft de drinker een complexe, aromatische sensatie in de mond. Deze is erg geschikt als ristretto, waarvoor minder water toegevoegd moet worden. Venezia heeft wat fruitigere tonen, wat het een goede basis maakt voor je cappuccino of latte macchiato.

Ze zijn niet alleen voordelig, vanaf circa 29 cent per capsule, maar ook kwalitatief hoogstaand. Benieuwd naar deze smaken? Neem dan eens een kijkje in de webshop.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen