De voordelen van een goede kop koffie drinken
25 november 2020 

De voordelen van een goede kop koffie drinken

Een kop koffie is meer dan een warme drank alleen. Iedereen die regelmatig van het donkere goedje geniet, zal dit volmondig kunnen beamen. Een goede kop koffie is verfrissend, verkwikkend – zelfs verhelderend, bij vlagen. Dit was de reden dat de mensheid het ooit begon te drinken. Niet omdat het zo bijzonder lekker smaakt. Laten we wel zijn, dat zal nooit je eerste gedachte zijn.

Nee, het effect van de koffie is wat het ‘m doet. De eerste grootgebruikers waren Arabische geleerden, die erachter kwamen dat ze dankzij dit goedje langer door konden werken aan de ellenlange geschriften die zij neerpenden. Vanaf het moment dat het zich over de wereld verspreidde, werd ook het ‘magische’ effect aangeprezen. Dit liep zelfs zo uit de hand, dat koffie op verschillende punten in de geschiedenis verboden werd: eerst door de kerk, die er duistere magische krachten aan toedichtte, en later door de sportbonden, die de cafeïne erin als stimulerend middel zagen.

De voordelen van een goede kop koffie zijn inderdaad talloos. Laten we er een paar onder de loep nemen.

1. Goed voor de gezondheid

Ja, een kop koffie is goed voor de gezondheid. Niet alleen voorziet het je lichaam van vocht, waar we per dag zo’n 1,5 tot 2 liter van nodig hebben. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat het je kans op een beroerte verkleint. Verder zijn er sterke aanwijzingen dat het ook je kans verkleint op huidkanker, diabetes, Alzheimer, Parkinson, hartziekten, prostaatkanker en borstkanker. Dit geldt als je circa 2 tot 4 koppen per dag drinkt.

Koffie is goed voor je gezondheid

Ook het voedingscentrum beaamt dat een paar koppen koffie absoluut in een gezond voedingspatroon passen, al blijft het advies om het met mate te drinken. Bij meer dan 4 koppen per dag kunnen er negatieve effecten optreden door de te hoge inname van cafeïne. Houd het daarom bij een kop of 3, 4 maximaal – dan blijf je gezond bezig.

2. Goed voor je geheugen

Cafeïne is niet voor niets het favoriete ingrediënt van menig student. Het stofje heeft een positieve uitwerking op ons langetermijngeheugen, waardoor herinneringen en feiten langer en beter opgeslagen worden. Alle informatie die wij tot ons nemen na het drinken van een kopje koffie blijft beter opgeslagen – en dan met name de kleine details. Waarom cafeïne dit stimulerende effect op een deel van ons geheugen heeft, weten we niet exact – maar het is in elk geval handig bij het studeren.

3. Goed voor je gemoedstoestand

Recente headlines schreeuwden dat ‘koffiedrinkers gelukkiger zijn dan niet-koffiedrinkers’. Iets meer onderzoek naar de bronnen van dit onderzoek laten zien dat het inderdaad zo is dat koffiedrinkers minder somberheidsklachten ervaren. Mensen zagen hun kans op een depressie met maar liefst 20 procent afnemen als ze zo’n 3 koppen koffie per dag dronken.

koffie is goed voor je humeur

Het koosnaampje ‘bakkie troost’ gaat dus zeker op. Drinkers gaven aan dat ze zich na het kopje koffie in de ochtend energieker en actiever voelden. Later op de dag ervoeren ze het ook als een sociale activiteit, terwijl een kopje koffie aan het eind van de dag een rustmomentje was, waarbij gereflecteerd kon worden op de dag. Deze reflectiemomenten en de bijbehorende sociale interactie bieden rust, wat je gemoedstoestand ten goede komt. Maar ook de toename in cortisol en daarbij horende toename van dopamine zorgt voor dat gelukkige gevoel.

4. Goed voor je vetverbranding

Cafeïne leidt tot een hogere vetverbranding. Als ‘puur natuurlijk’ stofje is het daarin vrij uniek, dat het mensen gewicht laat verliezen. Dit effect is sterker voor magere mensen – een 29% sterkere vetverbranding – dan voor zwaardere mensen – een 10% sterkere vetverbranding. Mocht je helemaal uit zijn op een betere vetverbranding, is het goed te weten dat een kopje koffie voor je naar de sportschool of fitness gaat ook erg goed is: cafeïne verhoogt je adrenaline niveau en laat vetzuren vrij uit je vetweefsel. Alles voor een snellere verbranding en efficiëntere work-out.

5. Goed voor je productiviteit

Tenslotte is een kopje koffie natuurlijk een goede manier om je energieker te laten voelen. Of het nu in de ochtend is, om je dag goed te starten en wakker te worden na een late nacht, of aan het eind van de dag, als je in begint te storten. Dankzij de cafeïne krijg je een boost die je productiviteit gegarandeerd zal laten stijgen.

Koffie drinken is goed voor je productiviteit

Al deze positieve effecten kunnen in een fractie van een seconde tenietgedaan kan worden door een slechte kop koffie. De geur, kleur, en smaak van een slecht gezet bakkie pleur is genoeg om ons het walgend weg te laten duwen. Dag, fijn vooruitzicht. Hallo, vieze smaak in je mond.

Gelukkig zijn er veel manieren waarop je tegenwoordig jezelf kunt garanderen van altijd verse, sterke koffie. Bijvoorbeeld door de diensten van NPUC, waarbij je thuis of op kantoor voorzien wordt van de beste kwaliteit Italiaanse koffie.

Over de schrijver
Reactie plaatsen