Vormen van koffie

Vormen van koffie

Koffie komt in verschillende vormen. Welke vorm van branden van de bonen ook gekozen wordt, het maakt niet veel uit voor de uiteindelijke manier waarop de koffie bij jou, als consument, zal verschijnen.

Gedroogd

Sommige mensen geven de voorkeur aan gedroogde bonen die ze thuis zelf roosteren in een thuisbrander. Weer andere mensen willen liever geroosterde bonen, die ze zelf malen in een handkoffiemolen of elektrische koffiemolen.

Gemalen

Toch kiest de meerderheid nog voor gemalen koffie, waarbij na het branden de koffie gemalen wordt en vacuüm verpakt wordt in een pak of pads. Grote bedrijven als Douwe Egberts, Maes koffie en Nestlé houden zich op grote schaal bezig met dit proces. De gemalen koffie kan in een ‘traditioneel’ koffiepak verpakt worden, die je thuis als filterkoffie klaarmaakt. Hierbij schep je wat gemalen koffie in een filter, waar vervolgens de koffie uit gezet wordt.

Capsules

‘Modernere’ varianten zijn inmiddels ook beschikbaar, bijvoorbeeld in een capsule of pad. Nespresso is de bekendste producent van capsules, waarbij lang houdbare gemalen koffie in een klein aluminium cupje verpakt zit. Zo blijft het tot een jaar goed. In het apparaat wordt de capsule geperforeerd en wordt er water doorheen geperst om de koffie te zetten.

Pads

Koffiepads, gepopulariseerd door bedrijven als Philips met haar Senseo, werken ongeveer hetzelfde. Het zijn filterzakjes met daarin gemalen koffie, waar het water omheen en doorheen geleid wordt. Eigenlijk gewone filterkoffie, als je het zo bekijkt, maar een stuk gemakkelijker.

ESE-serving

De ESE-serving of de Easy Serving Espresso doet ongeveer hetzelfde als een pad, en heeft tot doel om de perfecte espresso te maken. Ontwikkeld door fabrikant Illy, dient het wederom als een handig hulpje bij het maken van espresso: de gemalen koffie tussen twee lagen filterpapier wordt platgedrukt en voorzien van gekookt water. Zo krijg je de juiste smaak op de juiste temperatuur en met de juiste cremalaag.

Oploskoffie

Tenslotte, de favoriet van iedere hoteleigenaar. Oploskoffie, handig als je heel snel koffie wilt hebben en geen koffiezetter tot je beschikking hebt. Dit wordt gemaakt van vers gezette koffie, dat volgens een nauwgezet proces gedroogd wordt. Hierdoor blijft er een koffie extract over, dat gevriesdroogd wordt. Daarmee blijft er een ‘instant coffee’ korrel over. Cruciaal hierbij is dat het snel gebeurd, zodat de smaken bewaard blijven. Zodra deze korrels in contact komen met warm water, ‘smelten’ ze weer en veranderen ze terug in koffie.