Robusta koffiebonen met espresso

Robusta

De tweede bekende koffiebonensoort is de de Coffea Canephora of Coffea Robusta. Deze vindt zijn oorsprong in centraal Afrika en het sub-Sahara gebied, waar het groeit aan leden van de C. Canephora plantfamilie.

Deze planten zijn een stuk productiever dan de C. Arabica planten en makkelijker in het onderhoud. Dit maakt het een populaire soort onder telers - en niet meer alleen in haar ‘native’ gebied in de driehoek tussen Liberia, Tanzania en Angola. Zo heeft het dankzij de export ook een thuis gevonden in gebieden als Vietnam, Brazilië, Indonesië, Indië, Borneo, Frans Polynesië, Costa Rica, Nicaragua, Jamaica en de Antillen.

Een ander voordeel van de C. Canephora plant is dat het goed bestand is tegen plagen en ziektes, waar de C. Arabica nog wel eens moeite mee heeft. Dit vraagt niet alleen om minder pesticiden, ook maakt het de plant sterker. De combinatie van de lage arbeidsintensiviteit en hogere opbrengst zorgt ervoor dat de productie van Robusta koffiebonen een stuk goedkoper is.

Ook qua smaak zijn deze bonen duidelijk anders dan Arabica. Zo zijn geroosterde Robusta bonen sterker, bitterder en donkerder van smaak, bevatten ze meer cafeïne (2,7% tegenover Arabica’s 1,5%) en minder suiker (3-7% tegenover Arabica’s 6-9%). Door deze sterke smaak met hoog cafeïne-gehalte wordt het vaak gebruikt in de traditionele Italiaanse espresso’s.