Koffie branden

Koffie branden

Koffie moet gebrand worden om er een lekkere kop koffie van te kunnen zetten. Er zijn veel verschillende brand-technieken, wat vaak al gezien wordt in de benoeming van de koffie: licht gebrand (“light roast”), medium gebrand (“medium roast”), donker gebrand (“dark roast”)…

Licht gebrand

Licht gebrande bonen worden na hun ‘eerste scheur’ niet langer gebrand. Hierdoor zal de boon lichter, gladder en droger zijn, wat te zien is aan de koffie. De koffie is lichter en dunner van consistentie. Ook is het qua smaak zoeter, helderder, en zuurder.

Medium gebrand

Iets langer laten branden zorgt ervoor dat de medium-roast ontstaat, waarbij de boon - en daarbij de smaak - wat donkerder wordt.

Donker gebrand

Het langst laten roosteren leidt tot de donker gebrande boon. Deze zijn zwart van kleur en voelen wat vettig aan. Ook het kopje koffie dat ermee gezet wordt zal nagenoeg zwart zijn en een vettig laagje hebben. Het smaakt ook bitterder, bijna chocolade-achtig.