Espresso koffie

Espresso

Espresso, de ‘moeder van de koffie’. Deze variatie bestaat al sinds 1822, toen er meer vraag kwam naar snellere manieren om koffie te bereiden. Vanaf 1900 ontstonden in Italië machines waarbij een enkele kop snel bereid kon worden - een ‘express koffie’, oftewel de ‘espresso’.

Dit maakt de espresso een klein kopje koffie, bestaande uit heet water dat onder grote druk door een kleine hoeveelheid fijngemalen koffie wordt geperst. Oorspronkelijk werd stoom gebruikt om druk uit te oefenen. Maar toen bleek dat dit tot verbrande bonen en een extra bittere smaak leidde, werd naar andere methodes gezocht. Later gebruikte men luchtdruk, wat beter werkte.

Het maken van een kopje espresso is een ware kunstvorm, die voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • 6,5 - 7.5g koffie
  • 20 - 30 seconden doorlooptijd
  • 8 - 9 bar druk
  • 92 - 96 °C

Dit houdt in dat er voor één espresso water van tussen de 92 en 96 graden Celsius door 6,5 tot 7,5 gram koffie wordt geperst met een druk van 8 tot 9 bar voor 20 tot 30 seconden.

Espresso Doppio

Staat ook bekend als de ‘dubbele espresso’. Het is zo simpel als het klinkt: er worden twee porties espresso in één kopje geserveerd. De bovenstaande ‘formule’ voor een reguliere espresso kun je dus eenmaal herhalen.