Percolator

Percolator

De percolator gebruikt een methode waarbij vocht door een poreuze substantie of kleine opening sijpelt. Alhoewel dit oorspronkelijk bedoeld is als filtermethode, is het ook populair als manier om koffie te zetten. Hierbij sijpelt water door een bak met gaatjes waarin de gemalen koffie zich bevindt.

Onderin de percolator wordt water gedaan, en hierboven wordt het geperforeerde bakje met koffie geplaatst. Vervolgens wordt de percolator op een warmtebron geplaatst. Zodra het water kookt, wordt dit omhoog geleid door een buis. Vervolgens komt dat hete water op de koffie terecht, waarna het weer omlaag sijpelt in het kookreservoir.

Hoe langer de percolator verhit wordt, hoe sterker de koffie zal zijn: dan zal het water immers steeds meer en vaker door de koffie geleid worden. In veel opzichten lijkt het wel op de cafétiere: zo zijn ze beiden stekkerloos en heb je wat geduld nodig om je kopje koffie te krijgen. Toch is de smaak behoorlijk verschillend. Een cafétiere zal doorgaans wat milder zijn van smaak, terwijl een percolator behoorlijk Italiaans-stevig kan zijn - wat het ook erg geschikt maakt voor het zetten van een goede espresso.