snelfilterkoffie

Filterapparaat

Het filterapparaat was tot voor kort één van de belangrijkste apparaten in onze keuken. Alhoewel het inmiddels ingehaald is door de technologie, en dan met name door de apparaten die werken met cups of pads, is het voor veel mensen nog steeds favoriet. Men zweert bij de smaak die het voortbrengt - en het heerlijk rustige proces waarmee de koffie doorloopt.

Dit elektrische koffiezetapparaat is voorzien van een koffiefilter en een waterreservoir, vaak in combinatie met een glazen kan en warmhoudplaat. Het koude water uit het waterreservoir wordt via buisjes langs een verwarmingselement geleid, waarmee het wordt opgewarmd tot zo’n 90 graden Celsius. Dit warme water loopt via een buisje naar een druppelaar, die het langzaam op de gemalen koffie in het filter laat druppelen.

Dankzij de zwaartekracht zal dan het extract - de koffie - in de kan belanden. Als hier nog een warmhoudplaat onder is, zal dit de koffie extra warm houden. De hoeveelheid koffie kan verschillen van 1 kopje tot een volledige koffiekan, afhankelijk van de hoeveelheid water en gemalen koffie die je toevoegt. De smaak is doorgaans wat milder dan de espresso, omdat het water hier rustiger en met minder druk door de gemalen koffie wordt geleid.