Koffiezetten met een espressomachine

Espressomachine

De koning onder de zetsystemen, die veel gebruikt wordt in koffiehuizen en cafés - maar ook voor thuisgebruik regelmatig voorkomt. Tijdens de General Exposition van 1884 in Turijn werd het eerste prototype van dit apparaat gepresenteerd, als hersenspinsel van de Italiaanse uitvinder Angelo Moriondo. Zijn idee was om in te springen op de groeiende vraag vanuit met name koffiehuizen om het zetproces te versnellen. Toch duurde het nog bijna 20 jaar voor het apparaat in productie werd genomen en commercieel verhandeld werd.

De moderne espressomachine maakt koffie door water te verwarmen tot ten minste 90 graden Celsius, waarna het onder een druk van circa 9 bar door een kleine hoeveelheid fijngemalen koffiebonen wordt geperst. De druk zorgt ervoor dat de smaakextracten volledig uit de koffie geëxtraheerd worden, ondanks de korte doorlooptijd. Ook zijn er veel espressomachines met een zogenaamd stoompijpje, wat gebruikt kan worden om melk op te schuimen voor gebruik in een cappuccino of latte macchiato.

Met een espressomachine wordt een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie gezet, met een intense smaak - de espresso. Hier zit ook vaak een mooie crema overheen, dit is de laag van vetten en suikers die bovenop de koffie komt te liggen.