Cafétiere - French Press

Cafétiere - French Press

Ook bekend als French Press of press pot. Een cafétiere is een glazen pot voorzien van een metalen filter. Dit systeem kan gebruikt worden om koffie te zetten met een vol karakter: de koffie blijft lang in contact met het hete water, waardoor het extra veel stoffen kan afgeven. Het valt daarmee onder de infusie-vorm, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een kop thee. Hierbij laat je de thee lang weken in een infuser in de pot, omringd door heet water. Voor de cafétiere is dit feitelijk niet anders.

In de pot wordt eerst een laagje grofgemalen koffie geplaatst. Hier wordt heet - niet kokend! - water overheen gegoten. Daarbij houdt men doorgaans de verhouding 60-70 gram koffie per liter water aan, oftewel een ratio van 1:15 tot 1:17 koffie en water. Hoe fijner de gebruikte koffiemaling, hoe sterker de smaak zal zijn: dan zijn er immers meer koffiedeeltjes die hun aroma’s en stoffen afgeven aan het water.

Na circa 4 - 5 minuten zal de koffie doorgetrokken zijn. Dan wordt het filter met de ‘plunjer’ in de pot geplaatst, die van boven naar beneden in de pot drukt. Alle losse koffiedeeltjes worden zo ‘gevangen’ onder het filter, tegen de bodem van de cafétiere aan. Alles hierboven kan dan gedronken worden.